Исхемична болест на сърцето

Вид: дипломна работа
Прибавен: 2010-11-06
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 30 стр.
Изтегли: Doc format .Doc (163KB)     Rar format .Rar (30KB)     Html format .Html (154KB)

Ключови думи и изрази:

исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, нетрансмулиран инфаркт, коронаросклероза, кръвооросяване, кръвоток, стенокардия, бета-блокери, аорто-коронарен байпас, стент, ангиопластика, интермедиерен коронарен синдром, тромбоза, ЕКГ, реперфузия, катеризация, хоспитализация, рехабилитация

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Исхемичната болест на сърцето е известна още под следните наименования – коронарна болест, атеросклеротична коронаросклероза, коронарна атеросклероза.

Исхемичната болест на сърцето представлява атеросклероза на коронарните артерии с намаление на кръвооросяването на миокарда. Обикновено се засягат големите коронарни артерии. Исхемичната болест на сърцето е широко разпространена болест. Основна причина за развитието й е атеросклерозата на сърдечните (коронарни) артерии.

Към рисковите фактори за развитие на исхемичната болест на сърцето се отнасят: повишено съдържание на холестерол в кръвта, артериална хипертония, тютюнопушене, наднормено тегло, обездвижване, захарен диабет. Особено опасно е съчетаването на два и повече рискови фактори едновременно. Тогава вероятността и възможността за развитие на исхемична болест на сърцето нараства повече от четирикратно.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

Време за зареждане: 0.49 сек