Европейска централна банка – възникване, развитие, организация и парична политика

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2011-04-03
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 23 стр.
Университет: УНСС
Специалност: Финанси
Цена:
 (39 лв) 37.05 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.95 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (185KB)          Html format .Html (98KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

ЕЦБ, ЕСЦБ, етапи, възникване, национални банки, еврозона, организация, евросистема, органи, управителен съвет, изпълнителен съвет, генерален съвет, комитети, ценова стабилност, ползи, подход, стратегия, парична политика, инструменти, банкноти, монети

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Една от идеите за създаването на еврото, бе създаване на общ ликвиден капиталов пазар, който би могъл да се конкурира с американския и премахването на валутния риск между отделните финансови пазари на континента.

През 1951 Белгия, Холандия, Франция, Люксембург, ФРГ и Италия се събират във Франция и подписват Парижкия договор. Според неговите клаузи шестте държави обединяват своите ресурси от въглища и стомана в общ пазар, контролиран от независима национална организация, създавайки по този начин – ЕОВС.

Още на следващата година те се опитват да изработят план за европейска общност за сигурност. Планът им обаче завършва с неуспех.

Отново в областта на икономиката са следващите стъпки – през 1955 на Конференцията в Месина, същите страни учредяват ЕИО, а през 1957 – Европейската общност за атомна енергия. Така през 1958 трите структури се обединяват под името ЕО и подписват Римския договор. След няколко години, Жак Делор, в ролята си на президент на Европейската комисия в Брюксел, възродява идеята за единна валута. Още през 1986 е приет единният европейски акт, който предвижда завършване на икономическото пространство до 1992 и прави поправки в Римския договор в посока постигане на общ финансов европейски пазар. Делор отива още по-далеч и през 1988 г. изготвя доклад, който предвижда тристепенно въвеждане на единна европейска валута. Докладът Делор става основата на договора от Маастрихт, който е подписан в началото на 1992 г.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.72 сек