Компенсационни операции. Същност, видове, технология, сравнителен анализ на предимствата и рисковете при приложение на различните видове компенсационни сделки.

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2004-10-06
Рейтинг:
2.625 1 2 3 4 5
(8 гласа)
Дължина: 16 стр.
Университет: Университет за национално и световно стопанство.
Специалност: Международни икономически отношения.
Предмет: Международен бизнес.
Цена:
12 лв
 
Пълно резюме: RTF format .Rtf (34KB)          Html format .Html (27KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

същност на компенсационните операции, класификация на обвързаните операции, бартер, компенсационни сделки, сделки офсет (offset), сделки суич (switch), сделки суап (swap), компенсационни съглашения.

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

2. Класификация на обвързаните операции според ИКЕ при ООН.

2.1. Бартер – това е натурална размяна на стока срещу стока без участието на пари.

2.2. Компенсационни сделки - компенсационна сделка в чист вид (compensation deal) – размяна на основата на един договор на стока срещу стока с частично участие на пари в ролята на уравновесяващ фактор с цел изравняване на салдото на финансовите отношения между страните.

2.2.1. Обвързани операции с предварителна компенсация – осъществяване на предварителна покупка в качеството на частично заплащане на последващ износ.

2.2.2. Паралелни насрещни операции – в рамките на две успоредни по време и юридически напълно самостоятелни външнотърговски операции се реализира в определено съотношение принципът на компенсацията.

2.2.3. Насрещни операции с последваща покупка – съчетание от две юридически самостоятелни сделки, при които втората се покрива чрез насрещна покупка осъществен износ с първата операция.
Последните три операции се обобщават по наименованието “сделки на принципа buy back”, които по смисъл са идентични с понятието “countertrade”.

2.3. Сделки офсет (offset) – това понятие е познато от борсовата търговия като “обратна операция”.

2.4. Сделки суич (switch) – това е вариант на насрещната операция.

2.5. Сделка суап (swap) – тя представлява прилагане на компенсационния принцип на основата на прехвърляне на задължения по сметки.
2.6. Компенсационни съглашения – за тях е характерно заплащане с резултатната продукция, получена от експлоатацията(потреблението) на предварително осъществен внос на стоки с производствено предназначение.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.4 сек