Единство и различия между Управленско и Финансово счетоводство

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-07-17
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 7 стр.
Университет: Икономически университет – Варна
Предмет: Управленско счетоводство
Цена:
 (29 лв) 27.55 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.45 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (48KB)          Html format .Html (20KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

управленско счетоводство, финансово счетоводство, счетоводно изследване, управление на финансово-стопанска дейност

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

За разлика от финансовото счетоводство, където се прилагат международните счетоводни стандарти и информацията е насочена предимно към външни заинтересовани страни, като инвеститори, регулаторни органи, контрагенти, в управленското счетоводство информацията е насочена към ръководителите от всички нива в дадена организация за да подпомага нейното управление.

За разлика от финансовото счетоводство тук ударението пада върху навременността на информацията за вземане на решение. Равнението на сметките до последната стотинка е без значение, една добра прогноза макар и не 100% точна е по-добра и по-полезна при управленското счетоводство. (Виж таблица 1.)

Управленското счетоводство удовлетворява няколко информационни нужди и разчита на добре разработена база данни. Основните функции на управленското счетоводство включват:

• Планиране и бюджетиране;

• Подпомагане вземането на решения;

• Остойностяване на продуктите и услугите;

• Контрол на дейността.

Много често управленското счетоводство се разбира само в много тесния смисъл на отчитане на разходите (cost accounting). Това е доста погрешно, защото управленското счетоводство е начин на мислене и управление и разполага с набор от методи за подпомагане на ръководството на дадена организация като в никакъв случай не се ограничава до отчитане на разходите.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.46 сек