Предизвикателства пред българската болница от гледна точка на здравния мениджмънт

Вид: дипломна работа
Прибавен: 2008-11-01
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(4 гласа)
Дължина: 40 стр.
Университет: Югозападен университет "Н. Рилски"
Цена:
 (87 лв) 69.60 лв (нова цена)
  (Спестявате 17.40 лв, 20%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (127KB)          Html format .Html (33KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

здравен мениджмънт, болничен сектор, реформа в здравеопазването, финансиране на болниците, доболнична и болнична помощ, европейски стандарти, НЗОК, клинични изпитвания на лекарства, дентална медицина, леглоден, капитация, реимбурсиране, здравно осигуряване

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Една от най-сложните системи в социално-културната сфера е тази на здравеопазването. Сложността произтича от многообразните форми на здравните структури, на финансиране и отношения – пазарни и непазарни, регулации и дерегулации, икономически и административни, етични и неетични.

Икономическото значение на системата на здравеопазване се обуславя от факта, че тя ангажира 3-4% от заетите в националното стопанство, както и от това, че в нея се влагат 4 милиарда частни и обществени пари и произвежда около 5% от БВП.

По-важното е, че системата на здравеопазването предоставя професионални услуги, насочени към опазване, възстановяване и укрепване на здравето на населението, с което влияе върху човешкия капитал, върху количеството и качеството на работното и свободното време, необходимо за производство на други блага за развитие на човека.

В края на 90-те години и през 2000 г. системата бе подложена на радикални реформи в нормативната база, собствеността, финансирането и заплащането на изпълнителите на здравна помощ. Основанията за това бяха значителните деформации в предходната система.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.4 сек