Мотивацията като обединяваща черта на управленските теории. Маслоу. Маклеланд. Херцберг. Вруум.

Вид: курсова работа
Прибавен: 2010-01-21
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 12 стр.
Университет: Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”
Специалност: Публична администрация
Предмет: Обща теория на управлението
Цена:
 (44 лв) 39.60 лв (нова цена)
  (Спестявате 4.40 лв, 10%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (82KB)          Html format .Html (50KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

мотивация, съдържателни мотивационни теории, процесуални мотивационни теории, теория за йерархията на потребностите на Маслоу, ERG Tеория на Алдерфер, Двуфакторната теория на Хърцбърг, Трифакторен модел на Маклеланд, Четирифакторен модел на Гест, Петфакторен модел на Армстронг, Теория на очакването на Вруум, Теория за равенството на Адамс, Мотивационен модел – Лоулър-Портър, Теория за целеполагането на Локи

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Маклеланд разглежда потребностите като социално придобити и така създава своята теория за социално придобитите мотиви на базата на трифакторен модел. Той описва три типа потребности/мотиватори:

o Потребности, свързани с успеха/постиженията – потребности от конкурентен успех. Индивидът се нуждае от постижения, свързани с постигането на реалистични цели, които обаче все пак са предизвикателни и се свързват с напредък в работата му.

o Потребности, свързани с авторитета/властта – мотиватор, пораждащ нуждата да бъдеш влиятелен, въздействащ и ефективен. Хората с такава потребност имат нужда да бъдат водачи, както и техните идеи да бъдат доминиращи в работната среда. Работникът изпитва нужда да повиши своя социален статус и престиж. Тази потребност се развива още като потребност от власт и контрол над други лица.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.39 сек