Текуща демографска статистика. История и отчитане на раждаемостта, смъртността, браковете, разводите, миграцията

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-03-14
Рейтинг:
3.875 1 2 3 4 5
(8 гласа)
Дължина: 15 стр.
Университет: Шуменски университет
Специалност: Социални дейности
Предмет: Демография
Цена:
 (29 лв) 27.55 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.45 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (61KB)          Html format .Html (33KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

миграция, брак, демография, преброяване, разводи, смъртност, раждаемост, прираст, население, етническа група

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Достигнатото равнище на раждаемостта през 1997 г. (7,7 живорордени на хиляда) е най-ниското демографско развитие на България досега, а регистрираното през 2000 г. (9,0 ‰) е все още далеч от това през 1980 г. – 14,5 ‰. В същото време се задълбочава тенденцията към увеличаване на общата смъртност. От 12,9 ‰ през 1993 г. коефициентът на общата смъртност достига 14,7 ‰ през 1997 г., а през 2000 г. е на равнище около 14 ‰. Коефициентът на естествен прираст е с отрицателни стойности за всички години след 1990 г. и в абсолютни цифри намалението на числеността на населението възлиза на 337 хил. души.

3.1.1. Децата са на изчезване
Понятието „раждане“ означава завършване на бременност, която има за резултат раждане на дете. То включва ражданията на живородени и мъртвородени деца, от които се изключват абортите.

В показателя „раждания” се включва броят на живородените и мъртвородените деца, а не случаите на раждания, които могат да бъдат с едно, две или повече деца.

За живородено се смята дете, което при завършване на бременността, независимо от продължителността Ј, е с тегло 1 000 или повече грама и е дало признаци на живот. Признаците на живот са дишане, сърдечна дейност, пулсация на пъпната връв или волево движение на мускулите. При наличието на един от тези признаци се смята, че детето е родено живо.

Родилен плод с тегло по-малко от 1 000 грама, се приема за живородено, ако е преживял 6-ия ден от раждането си.

За мъртвородено се смята дете, което при завършване на бременността не е показало признаци на живот и дължината му е 35 и повече сантиметра или бременността е продължила не по-малко от 28 седмици. Към мъртвородените деца не се отнасят абортите, които представляват преждевременно прекратяване на бременността по изкуствен или естествен начин.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.39 сек