Социално осигуряване в Република България - реалност и възможни решения

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-11-04
Рейтинг:
3 1 2 3 4 5
(3 гласа)
Дължина: 19 стр.
Цена:
 (37 лв) 35.15 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.85 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (66KB)          Html format .Html (22KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

социално осигуряване, парични плащания, здравно осигуряване, материална издръжка на осигурителната съвкупност, глобална политика, тристълбов осигурителен модел, потребности на нетрудоспособните, НОИ, кодекс за социалното осигуряване, НАП, осигурителни вноски

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Социалното осигуряване като форма за издръжка на нетрудоспособните лица води началото си от ХІХ век като клон на личното застраховане. То представлява провеждане на социално-икономически мероприятия от страна на държавата свързани с осигуряването на гражданите при временна нетрудоспособност и други случаи.

Историята на социалното осигуряване в нашата страна започва от 1888 г., когато със Закона за пенсиите на учителите започва изграждането на осигурителната система. Първоначално тя обхваща само държавните служители и работниците в държавните предприятия, а от 1918 г. и работещите в частните предприятия. С приемането на закона за общественото осигуряване от 1924 г. и на Закона за пенсиите за изслужено време от 1932 г. завършва в основни линии оформянето на фондовата система.

Следващият етап е изграждането на Института за обществено осигуряване през 1941 г., както и решителната стъпка през този период за обхващането в системата на най-многобройните слоеве от активното население на страната. През 1951 г. се ликвидира фондовото осигуряване и то е заменено с държавно - бюджетно.

Характерна черта на българската осигурителна система е трудното и бавното й утвърждаване, многобройните колебания, противоречия и връщания назад, многото закони и подзаконови актове, създадени за нея. Като друга особеност може да се посочи по-голямата й степен на обвързаност с държавата в сравнение с другите европейски страни.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.39 сек