Типологизация и класификация на избирателните системи

Вид: курсова работа
Прибавен: 2009-03-17
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 23 стр.
Университет: Университет за национално и световно стопанство
Специалност: Политология
Цена:
 (29 лв) 27.55 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.45 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (58KB)          Html format .Html (18KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

избирателни системи – значение, класификация, типологизация, структура; избирателни райони; гласоподаване; мажоритарни, пропорционални и персонифицирани избирателни системи

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

В науката и политиката няма единодушие по въпроса за значението на избирателните системи за развитието на политическата система като цяло и по-специално на партийната система. Една срещу друга са изправени крайни противоположни позиции: докато от една страна съдбата на демокрацията се свързва освен с друго и с въпроса за избирателната система, от друга страна на избирателната система се отрежда почти пренебрежително политическо значение. И двете позиции не са издържани – първата хипотеза не отчита, че по принцип политическите развития се определят от няколко фактора от различно естество. Срещу второто предположение има множество емпирични доказателства – избирателните системи неизменно оказват влияние върху поведението на електората и изборния резултат и по този начин формират партийната система, определят разпределението на властта в една страна.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.48 сек