Стихията на змея – символика и образ в народните вълшебни приказки

Вид: магистърски проект
Прибавен: 2010-10-21
Рейтинг:
0 1 2 3 4 5
(0 гласа)
Дължина: 49 стр.
Университет: Софийски университет "Свети Климент Охридски"
Цена:
 (120 лв) 96.00 лв (нова цена)
  (Спестявате 24.00 лв, 20%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (105KB)          Html format .Html (94KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

народни приказки, змей, змия, ламя, хала, дракон, царска дъщеря, тримата братя, символика, фолклор, разказвач, записвач, Моканина, Арнаудов, Тейлър, Лънг, Раковски, Каравелов, Славейков, Шапкарев, Елиаде, Пропп

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Митологията, като съставна част на религията, е системата от персонификации, алегории и символи, изразяващи отношението на човека към света. Появата на митология при славянските племена е обект на множество изследвания и дискусии. Знае се за наличието митология, появила се в развитието на племената; политеистична система с първостепенни и второстепенни божества, духове и демони. Според някои изследователи тази форма на славянската религия се появява много късно, а истинските им вярвания са демонологични – вяра в духовете на мъртвите, духове на природата, различни демони и т.н.

Основните изследвания на славянската митология и славянският пантеон са направени през XX век от бележити слависти от началото на века - Ватрослав Ягич, Лубер Нидерле, Александър Брюкнер, в по-ново време Александър Гейщор, Иван Панчовски и други. Преди това съществуват само откъслечни сведения и предположения. Обширните изследвания на славянския фолклор дават светлина по много въпроси от митологията. Напредъкът на археологията също спомага разкриването на някои факти.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.38 сек