Българо - Югославските икономически отношения / 9.ІХ. 1944-1948 /

Вид: дипломна работа
Прибавен: 2007-02-04
Рейтинг:
4.75 1 2 3 4 5
(4 гласа)
Дължина: 76 стр.
Университет: Софийски университет св. Климент Охридски
Специалност: История
Цена:
 (55.5 лв) 49.95 лв (нова цена)
  (Спестявате 5.55 лв, 10%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (182KB)          Html format .Html (101KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

България, Румъния, Балкани, външна политика, Югославия, Отечествена война, пропаганда, етнически конфликти; Константин Муравиев; Отечествен фронт, световна война, офанзива, икономическо развитие, политически интереси; балканска история и култура; дипломация, война; съюзничество.

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Цялото европейско пространство в края на Втората световна война е преразпределено между двете нови супер сили – СССР и САЩ. В световен мащаб се обособяват три групи страни – развиващи се, развити капиталистически и държави от групата на съветския блок. В следващите петдесетина години, всяка една държава в света се развива в рамките на блока, към който принадлежи. Така очерталите се граници са разрушени чак в край на ХХ век, но резултатите от това разделение се усещат и в наши дни. Следи от това блоково развитие се намират в икономическото, политическото културното равнище, та дори и в междудържавните отношения на всяка една страна.

През септември 1944 г. България на практика е окупирана от съветските войски. Според договореностите на Великите сили държавата ни минава в съветската сфера на влияние. Този факт е от решаващо значение за идването на власт в страната ни на Отечественият фронт, както и за водената просъветска политика от държавата, включително в отношенията ни с Югославия.

На 9.ІХ.1944 г. в България е свалено от власт правителството на Константин Муравиев и на негово място се издига лявата политическа коалиция – Отечественият фронт, която включва БРП /к/, БЗНС “Александър Стамболийски”, политическия кръг “Звено”, Българската социалдемократическа партия и група независими интелектуалци. В новия кабинет комунистите съумяват да се наложат на важните министерски постове. Те имат решаващата дума по всички въпроси, засягащи вътрешната и външната политика на България.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.42 сек