Първи и втори период на Френската революция

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-03-31
Рейтинг:
4 1 2 3 4 5
(4 гласа)
Дължина: 8 стр.
Университет: ВСУ
Специалност: История
Предмет: Нова история
Цена:
 (29 лв) 27.55 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.45 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (42KB)          Html format .Html (28KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

Френска революция, Декларация за правата на човека и гражданина, етапи на революцията, Наполеон Бонапарт, жирондисти, якобинци, икономическа криза, Директория

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Предпоставки.

Една от причините за революцията е, че през 1789 г. френското общество все още се деляло на съсловия: съсловие на духовенството, което обхващало 100 000 души; съсловие на аристокрацията (благородниците) – 400 000 души и съсловие на народа – това били всички останали (около 23 млн. души). Съсловията на духовенството и на аристокрацията не плащали данъци и се радвали на ред привилегии, а в съсловието на народа имало много замогнали се манифактуристи и финансисти, които искали да се включат във властта. Това довело до конфликт между буржоазията и аристокрацията. Друга причина за революцията била и финансовата криза във Франция. Луи XV направил опита да изведе страната от кризата, като обложи съсловията на духовенството и аристокрацията с данъци.

През 1789 г. в Залата за тенис във Версай, депутатите от третото съсловие (съсловието на народа) се заклели да не се разпускат, докато не бъде приета Конституция; така било създадено Учредителното събрание. На 26 август 1789 г. била приета "Декларация за правата на човека и гражданина", с която французите се обявили за равни в своите права за свобода, собственост и сигурност. През май 1789 г. се свикват Генералните Щати, а началото на революцията е на 14 юли 1789 г.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.46 сек