Убийството на писателя Георги Марков в Лондон

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-07-15
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 8 стр.
Университет: ВСУ “Черноризец Храбър”
Специалност: История
Предмет: История на България
Цена:
 (35 лв) 33.25 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.75 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (39KB)          Html format .Html (14KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

писателят Георги Марков, Лондон, дисидент, КГБ, Държавна сигурност, „български чадър”, убийството на Георги Марков, разследване, произведенията на писателя

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Установява се в Лондон, където учи английски и започва работа като журналист в българската секция на Би Би Си (1972). Опитва се да влезе във филмовата индустрия, като разчита основно на помощта на Петър Увалиев, но не успява. По-късно започва да сътрудничи и на радиостанциите "Дойче веле" и "Свободна Европа" – определяни от комунистическата власт като „центровете за идеологическа пропаганда и диверсия на капиталистическия империализъм и на НАТО”.

През 1972 г. Марков е изключен от СБП и осъден от българския съд задочно на 6 години и 6 месеца затвор като невъзвращенец. Произведенията му са иззети от библиотеките и името му не се споменава в официалната българска преса и медии до 1989 г. Държавна сигурност започва разработката му под кодовото име "Скитник".

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.45 сек