Българската Възрожденска църква – основни насоки на развитие

Вид: курсова работа
Прибавен: 2009-02-08
Рейтинг:
0 1 2 3 4 5
(0 гласа)
Дължина: 11 стр.
Университет: ВСУ „Черноризец Храбър”
Специалност: История
Предмет: Български църкви и манастири
Цена:
 (31 лв) 29.45 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.55 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (40KB)          Html format .Html (19KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

Възрожденска архитектура, българска възрожденска църква, иконостас, дърворезба, еднокорабна църква, трикорабна църква, наос, ктиторство, църковно строителство и изкуство, Колю Фичето

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

В епохата на Възраждането в културния модел на народността настъпват съществени промени. Изменените политически и социални предпоставки подтикват процеса на формиране на нацията, а освобождаването на другите балкански народи от османското владичество подхранва надеждите за скорошно освобождение. Пространствените представи на българите се подхранват от посещенията им в страните на Средна Европа и Русия, представите им за представителна църква се свързват с куполните сгради, видени “в далечните страни”, които са опознали. Нарастването на благосъстоянието, разделянето на българското общество на прослойки с различни финансови възможности, движението за национално освобождение, чийто първи етап е извоюването на църковна независимост, насочва стремежите към създаване на селищна обстановка, в която да се въплъщава образа на бъдещето.

Много голямо е развитието в архитектурен план на българската църква. Ръководителите на църквата – високо просветени духовници – много бързо осъзнават, че бъдещето ще донесе сливане на църковното и държавното духовно начало и архитектурата на храмовете трябва да изрази това чрез своя език, създавайки църковни сгради с един или няколко купола, въплъщавайки в тях осветената от традицията идея за връзката между божествената и царската власт, която се възражда от усещането за близостта на свободното българско царство. Църквите стават по-компактни като обем, във вътрешните им пространства се очертават зони за различни по обществено положение люде, в архитектурата и художествената украса се търси подчертана представителност.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.49 сек