Възникване и развитие на либерализма

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-05-04
Рейтинг:
2.3333 1 2 3 4 5
(3 гласа)
Дължина: 8 стр.
Университет: Стопанска академия “Димитър Ценов” – Свищов
Специалност: Финанси
Предмет: Политология
Цена:
 (31 лв) 29.45 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.55 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (35KB)          Html format .Html (26KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

либерализъм, разделение на властите, политическите вълнения в Европа, либерали, конституция, либерална идея, революция, партия, Европа

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

След превръщането си в организирано политическо движение през ХІХ век стъпка по стъпка либералите полагат основите на модерната конституционна държава. В какво се състоят техните усилия? Основният им стремеж е свързан с утвърждаването на разделението на властите, което да залегне в основата на конституциите, с избираемото представителство на народа в парламент и със свободата на пресата. Те се обявяват срещу цензурата, упражнявана в абсолютистките държави, както и за свобода на сдруженията и събранията. С политическите си действия либералите ограничават властта на монарсите и се противопоставят на светогледните и религиозни предразсъдъци. На практика те успяват да разчистят пътя за развитие пред отделния гражданин, както и да положат правовите основи за защита на човешкото достойнство и права, които днес разпознаваме в конституциите на демократичните държави. Ето защо можем да твърдим, че с развитието на конституционната държавност в Европа през ХІХ век либерализмът успява действително да доведе до изчезване на абсолютистките монархии.

Що се отнася до един от другите важни лостове за обществено въздействие – религията и нейните институционални форми, макар представителите на класическия либерализъм да изграждат своята морална философия върху ценности, защитавани от протестантската теология, в същото време те считат, че религиозните убеждения са въпрос от личната сфера, както и че проектирането им върху обществения живот трябва да бъде ограничено. Поради тази причина либералите отстояват разделението между държава и църква.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.38 сек