Желязната завеса. Политически, икономически и военни реалности

Вид: курсова работа
Прибавен: 2009-06-22
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 17 стр.
Цена:
 (37 лв) 35.15 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.85 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (53KB)          Html format .Html (26KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

Втора берлинска криза – причини за възникването, Желязната завеса, Сталин, Хрушчов, Кенеди, политика на САЩ, Великобритания и Франция спрямо Берлин, СССР, Студена война, разделение на Германия: ФРГ и ГДР

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Втората берлинска криза (1958-1963 г.) възниква в резултат на не напълно изяснения статут на Берлин след разделението на Германия на окупационни зони и след образуването на двете Германии. Според решенията от Потсдамската конференция Берлин е разделен на окупационни зони, поставени под контрола на победителите. Съветският съюз взима голям дял в източната част на града, а САЩ, Великобритания и Франция – съответно в южната, западната и северната част. Със създаването на Германската демократична република Берлин (има се предвид Източен Берлин) става нейна столица. Западен Берлин не се включва в нейната територия, защото не е под окупацията на СССР. Той е територия с особен статут. Победителите не са съгласни той да се третира и като част от Западна Германия. Въпреки това, правителството на ФРГ го разглежда като своя територия. От този особен статут се възползва Хрушчов в желанието си да контролира Берлин и да го изолира от Западния свят. Причина за последното е фактът, че трите западни части на града са в по-добро икономическо положение, и за това много източно германци емигрират в Западен Берлин. Това разбира се не се харесва на СССР и Хрушчов многократно изразява недоволството си от липсата на категорично споразумение относно ползването на пътищата свързващи Западен и Източен Берлин. Това е една от основните причини за възникването на Втората берлинска криза.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.48 сек