Предпоставки за разпадането на СФР Югославия

Вид: дипломна работа
Прибавен: 2010-09-21
Рейтинг:
0 1 2 3 4 5
(0 гласа)
Дължина: 53 стр.
Изтегли: Doc format .Doc (338KB)     Rar format .Rar (59KB)     Html format .Html (388KB)

Ключови думи и изрази:

Югославия, СФРЮ, разпадане, федерация, автономни области, национализъм, история, култура, икономика, Скупщина, политика, дискриминация, геноцид, ЮНА, Слободан Милошевич, интегритет, унитаризъм, македонска нация

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

До 1989 - 1990 г. националностите в многонационалните европейски държави живеят по такъв начин, преплетени една в друга, и напомнят на големите империи до средата на XIX век.

След рухването на Източния блок, започват да се активизират националните проблеми, които до този момент са били туширани от идеологическото противопоставяне, характерно за студената война. В многополюсния свят глобалното бива изместено от регионалното.

Избухващите конфликти са предимно на етническа, религиозна или национална основа. Те са в основата на разпадането на федеративните общности в Европа през 1989 - 1990 г.

В най - голяма степен това се отнася за територията на бивша Югославия. В СФРЮ още в самото начало на 80-те години, опитите за либерализация и демократизация на обществото намират израз в стремежа за национално развитие и самоопределение.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

Време за зареждане: 0.39 сек