Утвърждаване на сръбската национална доктрина в навечерието на края на Югославската федерация (1981 - 1992)

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-05-13
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 23 стр.
Университет: Университет за национално и световно стопанство
Предмет: Етномалцинствени проблеми и конфликти на Балканите
Цена:
 (35 лв) 33.25 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.75 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (115KB)          Html format .Html (82KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

сръбска национална доктрина, Югославска федерация, политическа и икономическа криза, обществено-политически проблеми, идеалогически дилеми, балканска политическа ситуация и противоречия, национална доктрина, Свободан Милошевич

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

За проследяване процеса на утвърждаване на сръбската национална доктрина през годините е необходимо задълбочено познание на историческите събития и особености на балканските страни. Така в периодът на Възраждането отделните балкански държави имат своите общи и специфични характеристики, но обединяващата цел на всички национално-освободитени движения неизмено е една - извоюване на национална независимост.

В тази насока сръбското национално възраждане започва в края на ХVIII век. в рамките на Хабсбургската и Османската империи. По конкретно през 30-те години на ХІХ век е формулирана и сръбската буржоазно-националистическа мегалистка прогрома, поместена в прословутото ”Начертание” на Илия Гарашанин и побликувано през 1842г. Всъщност тази програма открито представя крайния сръбски стремеж към обедивяване на всички южни славияни под върховенството на Сърбия без да се съобразява с техните национални въжделения. До 1929 г. "Начертание" е държано секретно и се изпълнява до връхната точка на създаването на Велика Сърбия (1990-1991 г.). На практика от своето появяване в 1844 до 1918 г. „ Начертанието” се приема като основен документ за сръбската история и политика.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.38 сек