Отчитане на плащанията с чекове

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2008-11-03
Рейтинг:
0 1 2 3 4 5
(0 гласа)
Дължина: 24 стр.
Цена:
 (33 лв) 31.35 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.65 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (133KB)          Html format .Html (21KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

същност и видове чек, джиро, БНБ, банкови операции, счетоводно отчитане, разплащателни чекове, лимитирани и акцептирани чекове, операции с чекове, чекодържател, неусвоен лимит, дебиторско – кредиторска задлъжнялост, задбалансово отчитане, кредитно посредничество

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Чекът е писмено нареждане на платеца до банката за изплащане (от авоара по сметката му или от предоставен кредит) на приносителя или на определено лице, посочената в него сума.

Според Женевската конвенция, определението за чек е следното (разликата се състои в това, че според Търговския закон чек може да се издава само срещу банка): Чекът представлява писмено нареждане на неговия съставител (платецът) до обслужващия го кредитен институт (банка или друго кредитно учреждение), в който има текуща сметка или открит кредит, да заплати определена сума на трето лице.

Платежни инструменти, подобни на съвременния чек, са познати още в далечното минало. Най-напред такива се използват в италианските градове през XV век, след това се появяват в Холандия, но получават широко разпространение едва през XIX век в Англия.

Наименованието „чек” произхожда от думата exchequer, изразяваща нарежданията на английския крал към неговата хазна.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.48 сек