Баланс между централизация и децентрализация в управлението на градовете с административно - териториално деление - Столична община.

Вид: дипломна работа
Прибавен: 2007-09-23
Рейтинг:
4.5 1 2 3 4 5
(2 гласа)
Дължина: 94 стр.
Университет: Нов български университет
Специалност: Публична администрация
Цена:
 (55.5 лв) 49.95 лв (нова цена)
  (Спестявате 5.55 лв, 10%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (104KB)          Html format .Html (50KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

общинска структура, децентрализация на общините, трансфер на бюджетни средства, териториално делене, централизация на общините, административна реформа, регионална политика, местна власт, административни услуги, столична община, бюджет.

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Целта е чрез анализ да се изгради текущото състояние на управленските компетентности в общините, начините им на работа предвид членството ни в ЕС, което е факт от 1 януари 2007 година. Целите се подпомагат от задачи и методи на работа. Задачите произтичат от основните направления на теоретичен и практически анализ на административната реформа в страната и възможностите за изграждане на една ефективно работеща регионална система, при която да се съчетават права, задължения и компетентности на отделни институции, фирми и граждани. Важно значение има развитието на административно икономическите отношения между общините и тяхното преобразуване в райони. Самото райониране позволява на отделните общини да си сътрудничат от една страна, а от друга им дава възможността и правото на по-голяма политическа самостоятелност. Именно районирането и въэможността за обособяването на райони е обект в настоящата разработка, както и отношенията община-район и община-държава в подобни райони.

Методиката включва текущ практическа анализ на административната реформа в страната, теоретични постановки за функциите на местната власт, нормативен анализ, както и практико-фундаментален анализ на столична община във връзка с текущите аспекти на проблема с централизацията и децентрализацията на управление. С оглед използваната в дипломната работа методика са изведени основните проблеми, стоящи пред Столична община и са начертани основни тенденции за развитие, разгледани като бъдеща средносрочна стратегия за Община София за периода 2007-2010г.

С оглед актуалността на темата са използвани информационни източници, обединени в няколко групи – интернет сайтове по проблемите на Столична Община, данни за годишното изпълнение на общинския бюджет по сектори и направления, икономическа литература, закони, правилници и наредби, статии, анализи и коментари от периодичния печат.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.39 сек