Българско обичайно семейно право

Вид: курсова работа
Прибавен: 2011-03-01
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 22 стр.
Университет: Бургаски свободен университет
Специалност: Право
Предмет: История на българската държава и право
Цена:
 (45 лв) 40.50 лв (нова цена)
  (Спестявате 4.50 лв, 10%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (73KB)          Html format .Html (42KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

обичайно право, семейно, наследствено, навик, обичай, норми, Еклога, Номоканон, задруга, имущество, делба, годеж, брак, баба хакъ, чеиз, приставане, агарлък, българско семейство, османско робство, осиновяване, развод, настойничество

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Обичаят е най-старият, единствен източник на правото в най-древно време. Много по-късно с развитието на държавната организация, обществото е стъпило на по-високо стъпало в обществено - държавен и културен живот. Появява се закона - вторият източник на правото.

Както обичаите, така и законите имат дълбоки корени в народното съзнание и убеждения.

Обичайното право е съвкупност от норми, които, независимо от законодателната власт възникват, живеят и се прилагат непосредствено в живота на народа. Обичайното право се е раждало и развивало неусетно с повтаряне на народните навици. Не може да се определи кога точно се е създал даден обичай като правна норма, също както не може да се каже кой е автора, докато законът има един определен законодател. Обичаят произлиза от народа като едно цяло - неговите автори са всички и никой.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.47 сек