Етика на себереализацията

Вид: курсова работа
Прибавен: 2011-01-19
Рейтинг:
0 1 2 3 4 5
(0 гласа)
Дължина: 11 стр.
Университет: Международно висше бизнес училище - Ботевград
Специалност: Бизнес администрация
Предмет: Философия
Цена:
 (32 лв) 30.40 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.60 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (73KB)          Html format .Html (47KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

етика, себереализация, философия, Аристип, Сократ, аскетизъм, нравствена строгост, етически разум, Епикур, Киренска школа, хедонизъм, Аристотел, морални добродетели

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Условие на казуса:
1. Какво според Аристип е щастливият живот? Защо Сократ смята, че е опасно да се удовлетворяват всички желания?
2. Въз основа на предложената дефиниция към коя етическа школа ще причислите Аристип? Дайте пример за друг античен философ, който принадлежи към същото направление.
3. Допуснете, че принадлежите към същата етическа школа. Като разгледате ролята на разума по отношение на удоволствието покажете недостатъците в разбирането на Аристип, че щастливият живот се състои единствено и само от удовлетворяване на моментните телесни желания. Опитайте се да разграничите различни видове удоволствие и да дадете по-точна формулировка.
4. Противоречи ли разбирането на Аристип, че щастливият живот е животът, отдаден на телесни наслаждения, на възгледа на Сократ, че щастливият живот съвпада с разумния живот? Може ли според Вас удоволствието да бъде смисъл и висша цел на живота?
5. Напишете дефиницията на Аристотел за добродетелта и видовете добродетели.
6. Платон и Аристотел издигат тезата, че щастливият живот е пълната реализация на човешките способности и потенциал. Дали обаче тази дефиниция е приложима в еднаква степен към моралния опит на мъжете и жените? Дайте пет основания за Вашия отговор.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.46 сек