Европейски съюз – същност, история, отношения, интеграционни процеси

Вид: дипломна работа
Прибавен: 2010-10-31
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 80 стр.
Университет: Икономически университет - гр. Варна
Специалност: Финанси
Цена:
 (50 лв) 45.00 лв (нова цена)
  (Спестявате 5.00 лв, 10%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (1.16MB)          Html format .Html (188KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

европейски съюз, интеграционни процеси, институции, европейски парламент, европейска комисия, Евростат, европейски съвет, съд, сметна палата, НАТО, ЗЕС, ОЕИС, ОИСР, ЕИО, Маастрихт, социална цена, членство, разширяване, бъдеще, алтернативи, конкурентоспособност, Лисабонска програма

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Обединена Европа е стара мечта на хората от континента. Във вековете тя се е преплела тясно с имперските идеи - от Древния Рим до Третия райх, през Карл Велики и Наполеон І Бонапарт. Винаги се е разчитало на силата, на наложената с насилие воля над врага. Днес войната е обявена за международно престъпление от Устава на ООН и отговор на всички международни проблеми и въпроси се търси чрез принципа за съгласуване на волите.

В международните отношения и външната политика от създаването на първите държави винаги е съществувало партньорство - това са различните съюзи и коалиции с цел по-лесно отстояване на общите интереси. Колкото тези интереси са по-трайни, толкова и тези обединения са били по-дълготрайни и стабилни. В последните два века бяха създадени огромен брой междудържавни организации.
По дефиниция международната, междудържавна организация е обединение на държави, което е създадено въз основа на международен договор за постигане на определени цели, има съответната система от органи, притежава права и задължения, различни от правата и задълженията на държавите - членки, и е учредена съобразно с международното право. ЕС е международна, междудържавна и междуправителствена организация

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.39 сек