Анализ на надеждността на превозвания процес в участъци от железопътната мрежа

Вид: дипломна работа
Прибавен: 2008-05-03
Рейтинг:
4.5 1 2 3 4 5
(4 гласа)
Дължина: 60 стр.
Университет: Висше транспортно училище “Тодор Каблешков” – София
Цена:
 (87 лв) 69.60 лв (нова цена)
  (Спестявате 17.40 лв, 20%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (126KB)          Html format .Html (47KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

междугарие, гара, отворено разписание, железница, влак, ускорен бърз влак, товарен влак, транспорт, железопътен участък, график за движение на влакове, пътнически влакове, закъснение, локомотив, превозна бригада, композиране, митница, товар

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

В настоящия ден проблемът свързан с навременното извозване на пътниците и товарите с железопътен транспорт е много важен. За да стане това трябва да бъде разработен качествен график за движение на влаковете, който обединява в едно работата на всички подсистеми в железопътния транспорт. Графикът за движение се съставя и избира на базата на предварителна оптимизация за всеки участък и железопътна линия. Графикът за движение на влаковете обединява технологичните процеси на всички поделения на железопътния транспорт в единен технологичен процес и осигурява:
• безопасност на движението на влаковете;
• бързо и удобно превозване на пътниците и товарите;
• ефективно използване на подвижния състав;
• съгласуваност в работата на гарите и прилежащите им участъци и най-пълно използване пропускателната им способност;
• спазване установената продължителност на работното време на влаковите бригади;
• технологичното време (прозорци) за поддържане и ремонт на елементите на железопътната инфраструктура.

Графиците за движение на влаковете (ГДВ) се разработват от Национална компания “Железопътна инфраструктура” съгласувано с превозвачите и се одобрява от генералния директор на НК “ЖИ”.
Валидностният период ГДВ се определя от Рамковата организация за международна координация по планиране и реализиране на международния пътнически и товарен железопътен трафик в Европа (Forum Train Europe – FTE) и се променя в средата на декември.

В оперативен план опазването на ГДВ осигурява точно и навреме тръгване от началните и пристигане в крайните гари на пътническите и товарните влакове, от което следва, че железопътния транспорт ще бъде конкурентноспособен на другите видове транспорт.

По време на изпълнение на ГДВ могат да се появят редица причини довеждащи до отклонение от заложения график, от което закъсняват пътническите и товарните влакове. В оперативен план доколкото е във възможностите на влаковия диспечер, той въвежда в график закъснелите влакове. Но в много случаи влаковете не могат да пристигнат в крайните пунктове навреме, а с по-малки или по-големи закъснения. Влаковете могат да закъснеят в началните, междинните и крайните гари по ред причини. Затова е необходимо да се извърши едно по-подробно изследване на закъсненията на влаковете в отделните участъци от железопътната мрежа. В това изследване трябва да се разкрият причините довеждащи до закъсненията на отделните влакове, а също и участъците, в които най-често те закъсняват и евентуално в кои участъци могат да наваксат частично или изцяло тези закъснения. Закъснението на отделен влак може да се дължи само на една причина или на комбинация от няколко причини, които се наслагват във времето. Затова е много важно това изследване да бъде всеобхватно, като се вземат статистически данни от по-голям период от време, като това включва летния и зимния период.

Закъсненията на пътническите и товарните влакове не датира от днешна дата и този проблем винаги е съществувал за ръководството на “БДЖ” – ЕАД и НК “ЖИ”. Днес е много важно с влизането на България в Европейския съюз редовното и точно движение на влаковете. Хората на бизнеса ще изискват техните товари да тръгват и пристигат навреме в крайните пунктове, откъдето след това да могат да манипулират с тях. В противен случай те ще имат загуби от тази липса на товар, а железопътния превозвач ще трябва да плаща неустойка затова, че вагонът на клиента не е придвижен навреме. От друга страна за пътниците, пътуващи с различните категории пътнически влакове също е много важно да пристигат в крайните за тях пунктове навреме. Така ще могат да осъществяват техните делови срещи, сделки и други видове предмет на дейност. Честото ненавременно пристигане на пътниците и товарните влакове би отблъснало клиентите на железницата към другите видове транспорт, от което тя става неконкурентноспособна. Необходимо е влаковете да се движат навреме. Затова е необходимо да се направи подробно изследване на закъсненията на влаковете и да се набележат мероприятия, които ще решат този проблем!

Железопътната индустрия е в процес на голяма промяна. Железопътните линии е необходимо да осигурят по-добри услуги и бъдат по-ефикасни. Днешните железници ще трябва да осигуряват по-добри услуги с по-малко средства. Ключът към успеха в този нов свят е внимателно планиране на новия график за движение на влаковете, като извлекат добрите страни от настоящия момент.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.39 сек