Неформалната икономика/критерии, видове, методи за изследване/

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2008-05-17
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 21 стр.
Университет: Университет за национално и световно стопанство
Специалност: Маркетинг
Цена:
 (31 лв) 29.45 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.55 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (102KB)          Html format .Html (152KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

критерии, видове и методи за изследване на неформалната икономика; оценка; причини за разпространение на неформалната икономика в България

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Неформалната икономика е неизменен спътник на формалната икономика. И двете възникват почти едновременно и в процеса на своето функциониране и развитие непрекъснато си взаимодействат. Навсякъде по света, във всички етапи на развитие на обществото е налице размяна на стоки, пари, ценности, оказване на услуги извън правилата, предписани от съответните закони в дадена страна. Това определя, че спектърът на икономическата неформалност е изключително широк (тук влизат домашното производство, волнонаемният труд, трудът без договор и социална осигуреност, сезонният, временният, вечерният труд срещу заплащане на ръка, укриването на доходи, корупцията и др.) и се очаква в бъдеще да се проявяват и други форми на неформална икономика.

Проблeмът за неформалната икономика е много актуален, което се дължи освен на връзката му с формалната икономика и на това, че:
• неформалната икономика е разпространена в целия свят и обхваща качествено различни дейности
• тя дава възможност за допълнителна заетост, открива нови сегменти на пазара на труда и по този начин смекчава негативните последици от безработицата
• неформалната икономика се оказва по-подходяща, по-конкурентна за производството на редица стоки и услуги (от домашното производство до дистанционна работа)
• неформалната икономика представлява централният аспект на икономическата и социалната динамика в днешния трансформационен период; тя е една област, която постоянно се променя и затова представлява обект на непрекъснато внимание (неформалната икономика може да се променя, но не и да изчезне)
• неформалната икономика винаги съпътства екстремните обществени ситуации, тъй като носи в себе си противоречието между формалните правила и социалните норми; тя променя социалната стратификация, особено в трансформиращите се общества

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.48 сек