Перспективи за развитие на предприятията в млечния сектор на примера на фирма „ЕКОМИЛК” ЕООД гр. Пловдив

Вид: дипломна работа
Прибавен: 2008-10-12
Рейтинг:
2 1 2 3 4 5
(2 гласа)
Дължина: 92 стр.
Университет: Аграрен университет град Пловдив
Специалност: Аграрна икономика
Цена:
 (87 лв) 69.60 лв (нова цена)
  (Спестявате 17.40 лв, 20%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (217KB)          Html format .Html (44KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

състояние на млечния сектор в България, методика на изследването на развитието на млечния сектор, диверсификация, специфика на предприятие, млечна промишленост, вътрешен пазар, съпоставимост, техническа ефективност на производството, ликвидност на финансите, факторен анализ

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Млякото и млечните продукти са ценна храна за всички възрасти. В тази група храни се включват прясното и кисело мляко, различните видове сирене и кашкавал, извара, сметана и продукти на млечна основа, като сладолед и др. Тези продукти са важна част от храната на човека и тяхното производство заема малък като обем, но съществен дял в аграрното производство и хранително – вкусовата промишленост.

След присъединяването на България към ЕС, вътрешният ни пазар на мляко и млечни продукти се интегрира напълно с големия пазар в обединена Европа. Млечният сектор е поставен при нови пазарни условия.

В резултат на реформите, проведени у нас през последните две десетилетия настъпиха сериозни промени по цялата верига: производство на сурово мляко – изкупуване – преработка и реализация на млечни продукти. Промените засягат формата на собственост, броя, мащаба и статута на структурите на всички звена във веригата. Това неизбежно влияе на икономическата стабилност на предприятията от млечния сектор и перспективите за тяхното развитие.

Настоящата дипломна работа има за цел да анализира някои финансови показатели при производството на млечни продукти от една фирма и да даде отговор на въпроса: какви са перспективите за развитието й в частност и перспективите за развитие на млечния сектор като цяло.

Все по – често у нас се говори за агробизнес, който да включва всички звена във веригата от производство на непреработена селскостопанска продукция (земеделски и животновъдни ферми), през преработката й (преработвателните предприятия – агроиндустрия) до достигането на крайния продукт до потребителя (търговци на едро).

С цел разкриване на проблемите и перспективите на развитие в млечния сектор извършвам наблюдение на дейността на млекопреработвателно предприятие за 5 години.

В развитието на такова предприятие фокусират проблемите от другите звена във веригата – млекопроизводителните ферми и реализацията на млечните продукти на пазара.

Фирма „ЕКОМИЛК” ЕООД е регистрирана от Пловдивски окръжен съд през 1995 година с Решение № 5834/ 25.06.1995 г и е вписана в търговския регистър със седалище гр. Пловдив.

Предмет на дейност на фирмата е изкупуването на сурови млека за преработка, производство и продажба на кашкавал, бяло саламурено сирене, кремообразно сирене, катък, масло, извара, топни и пушени сирена и др. млечни продукти.

Регистрирана като дружество с ограничена отговорност, фирмата стартира успешно. Основният капитал, състоящ се от дяловете на съдружниците е достатъчен за осигуряване на материално - техническата база и започване на производствена дейност. Фирмата закупува необходимото оборудване и транспортни средства, а производствените сгради са под наем в съседен град.

Месторазположението на производствената база се избира като приоритет се дава на близостта до производителите на суровина /мляко/.

Дружеството е включено в регистъра на одобрените изкупвачи на краве мляко съгласно чл. 53 от Закона за прилагане на Общите организации на пазарите /ООП/ на ЕС.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.39 сек