"Икономическата наука в перспектива" - от Джон Гълбрайт.

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2004-02-15
Рейтинг:
4 1 2 3 4 5
(7 гласа)
Дължина: 11 стр.
Цена:
20 лв
 
Пълно резюме: RTF format .Rtf (23KB)          Html format .Html (10KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

планиране, преход от капиталистическо към некапиталистическо индустриално общество, значение на технология, процес на одържавяване, защитна роля на корпорацията, защита на общия интерес.

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Индустриалното общество търпи бърза еволюция. Този аспект е разработен от американския икономист Дж. Гълбрайт. В известна степен неговите възгледи доразвиват идеите на Ж. Елюл. Той изследва по същество промените, които настъпват в капиталистическото общество след Втората световна война и откроява все по-сложната и съвършена техника, която се прилага в материалното производство. Вследствие прилагането на новата техника отделни части от производството се съсредоточават в ръцете на не много едри предприятия, появяват се техноструктурата, корпоративното и държавното планиране.

Дж. Гълбрайт третира съвременния капитализъм като „ново индустриално общество", чийто главен елемент е т. нар. планираща система, т. е. наличието на крупни корпорации в икономиката и на активна икономическа роля на държавата.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.38 сек