Подбор и назначаване на персонала

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-03-15
Рейтинг:
4 1 2 3 4 5
(3 гласа)
Дължина: 13 стр.
Университет: Колеж по икономика и администрация – гр. Пловдив
Специалност: Бизнесадминистрация
Предмет: Управление на човешките ресурси
Цена:
 (31 лв) 29.45 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.55 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (70KB)          Html format .Html (30KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

личностна спецификация, подбор и назначаване на персонал, управление на човешките ресурси, интервю, адаптация на персонала, комуникация, работно време, организация, работа, отговорности, задължения, длъжност

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Подборът и назначаването на персонал са традиционни дейности в рамките на управлението на човешките ресурси. Те се изразяват в търсене и намиране на такъв брой квалифицирани кандидати за дадено работно място, който да позволи на компанията да избере най-подходящия според изискванията на позицията и организационната среда.

Работата по подбора и назначаването на служителите е отговорност на ръководителите в организацията (или директор по човешките ресурси) и в тази връзка те трябва добре да познават неговата същност, етапи, методи и процедури.

Набирането и подборът на персонала в организацията трябва да бъдат системно планирани, подготвяни и внимателно управлявани, за да бъдат избрани подходящите хора. Това се осигурява чрез открито оповестени и подходящи за вакантната длъжност критерии, чрез които се преценява пригодността на конкретния човек. Удачно е организацията да възприеме балансиран подход на оценяване, като търси едновременно съответствие както между личностните характеристики и изискванията за работното място, така и между човека и културата на компанията. Политиките и практиките, създадени за повишаване на атрактивността на свободните места пред потенциалните вътрешни и външни кандидати, могат да включват използването не само на традиционни, но и на нетрадиционни средства.

Напр. организацията може да помисли да промени стимулите, предлагани на служителите, да се ориентира към нетрадиционни източници за търсене на потенциални кандидати – хора от етнически малцинствени групи, инвалиди или безработни. Процесите на оценяване и подбор като цяло могат да допринесат за организационната ефективност, ако са налице стратегически фокус, подкрепата на висшия мениджмънт и желание на организацията да се учи и развива, да наблюдава, преглежда и прави преценка на процедурите си.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.39 сек