Знания и умения, които трябва да притежава мениджърът

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2008-11-07
Рейтинг:
3.5 1 2 3 4 5
(2 гласа)
Дължина: 10 стр.
Цена:
 (25 лв) 23.75 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.25 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (69KB)          Html format .Html (19KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

мениджмънт, мениджър, управленско въздействие, Питър Дракър, концептуални умения, личностни качества, ефективност на труда, директивен стил на ръководство, процес на управление

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Мениджмънтът е относително нова наука. Нейното начало датира от края на XIX век. За последните сто години тя се развива интензивно, което й определя голямото разнообразие от школи и технически разклонения. В зависимост от критерия , който се приема като основа за класифицирането им, се срещат различни групировки на съществуващите направления в посочената наука.

Мениджмънта е процес, при който един или повече индивиди координират дейността на останалите с цел да постигнат резултати, които е невъзможно да бъдат постигнати от всеки, ако действа сам. Питър Дракър вярва, че задачата на мениджмънта е да направи хората производителни. За да си възвърне водещата позиция в конкурентоспособността на международната арена, нашето общество трябва да притежава управленска компетентност.

Според Дракър “Мениджмънтът, неговата компетентност, интегритет и ефективност ще бъдат решаващи за Съединените щати, както и за свободния свят като цяло през следващите десетилетия”.

По - различно тълкуване на мениджмънта е представено в популярния бестселър “В търсене на съвършенството”, в който Питърс и Уотърман твърдят следното:

“Новините от Америка са добри. Добрият мениджмънт днес не е практика само в Япония. Но което е по-важно, добрите новини са свързани с това, че отношението към хората вече е по-разумно и внимателно – те са поканени да участват в процеса на управление, както и с това, че се произвеждат неща, които вършат работа. Дори работата на мениджърите става по-забавна и интересна. Вместо мозъчни атаки и бизнес игри в стерилни прозрачни замъци, мениджмънтът сега формира стойности и ги култивира в практиката чрез “проповядване” на място, убеждаване на работниците в подкрепа на планираното производство”.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни разработки:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.39 сек