Характеристика, функции и контролни процедури на Централния депозитар.

Вид: курсова работа
Прибавен: 2005-04-30
Рейтинг:
3.6 1 2 3 4 5
(5 гласа)
Дължина: 24 стр.
Специалност: Счетоводство и контрол
Цена:
 (22 лв) 20.90 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.10 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (56KB)          Html format .Html (33KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

характеристика, функции и предмет на дейност на Централния депозитар, организационна структура и правилник, членство в Централния депозитар (регистрация, функции, отговорности), регистриране на ценни книжа, сметки, сделки, операции с ценни книжа и управление на сетълмента, гаранционен фонд на депозитара, контрол върху дейността на Централния депозитар, справки.

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Българският капиталов пазар се заражда в началото на ХХ век. През 1907 г. се приема първият закон за фондовата борса, който регулира структурата и дейността на фондовата и стоковата борса. През 30-те години борсовата търговия бележи относителен разцвет. На фондовата борса се реализира значителен оборот, листирани са около 30 компании. След Втората световна война фондовата борса прекратява дейността си.

Българският капиталов пазар възобновява своето съществуване през 1991г., с приемането на Търговския закон. В края на същата година се създава и “Първа Българска Фондова Борса” АД. Възникването на капиталовия пазар е свързано с дълбоките структурни, икономически и социални промени в България, започнали през 1989г. В периода 1992-1994г. в страната се създават около 20 фондови борси. Пазарът е нерегулиран и функционира без ясни правила до приемането на Закона за ценните книжа и фондовите борси през 1995г. В съответствие с изискванията на новоприетия закон се създава Комисия по ценните книжа и фондовите борси. В края на 1995г. повечето регионални фондови борси се обединяват с “Българска фондова борса” АД, която остава единствената действаща борса в страната. През 1996г. се основава другата основна институция на капиталовия пазар – “Централен депозитар”АД.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.41 сек