Конформизъм и подчинение

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-07-14
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 16 стр.
Университет: ВСУ
Предмет: Социална психология
Цена:
 (35 лв) 33.25 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.75 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (81KB)          Html format .Html (38KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

конформизъм, подчинение, информационен конформизъм, нормативен конформизъм, власт на авторитета, жертва в пространството, влияние на групата, видове власт, следствия от конформизма и подчинението

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Конформизмът и подчинението са форми на социално влияние.

Конформизъм има, когато индивидът променя атитюда (индивидуалните си становища) и поведението си, за да постигне хармония с атитюда и поведението на групата.

За подчинение говорим, когато индивидът променя своето поведение, за да изпълни преките заповеди на легитимен авторитет.

Между конформизма и подчинението съществуват съществени разлики, макар че и в двата случая става дума за най-мощните форми на социално влияние. На първо място, натискът за конформиране се упражнява по типичен начин от равни, ползващи се от същия статут като обекта, докато натискът за подчинение се упражнява от авторитет с по-висок статут. При конформизъм групата не се стреми да упражнява целенасочено влияние или да наблюдава реакциите на индивида (не е нужно дори групата да осъзнава, че индивидът съществува). Напротив, подчинението предполага, че авторитетът иска да упражнява влияние и да наблюдава как подчиненият се покорява на заповедите му. Друга съществена разлика между конформизъм и подчинение е, че индивидите, които се конформират, имат подобно или идентично поведение на това на източника на влияние, докато подчиняващите се индивиди, често имат поведение, което се различава от това на източника на влияние.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.48 сек