Културно-историческото наследство на град Мелник и околностите му и туристическото развитие в региона

Вид: дипломна работа
Прибавен: 2007-09-15
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 75 стр.
Университет: Нов Български университет
Специалност: Културен туризъм
Цена:
 (55.5 лв) 49.95 лв (нова цена)
  (Спестявате 5.55 лв, 10%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (81KB)          Html format .Html (45KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

културно-исторически паметници, град Мелник, манастир "Св. Богородица Спилеотиса" (Св.Зона), Роженският манастир, паметници на средновековната жилищна архитектура (Болярската къща), развитието на туризма в региона.

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Град Мелник днес е най-малкият град в България с 267 жители. Разположен е на 22 км. Югоизточно от гр. Сандански. Закътан е сред изящните драперии на Мелнишките земни пирамиди югозападните склонове на Южен Пирин. Обявен е за културно-исторически резерват и за град – музей със статут на уникално селище с международно значение за стопанския туризъм.

Мелник посреща хиляди гости всяка година. Неповторимата атмосфера на старинния град, многобройните археологически, архитектурно-художествени и исторически паметници, привлекателните природни обекти дават изключително разнообразни възможности за отдих и туризъм.

Разходката в гр. Мелник е изключително преживяване. Запазените изцяло, частично и в руини над 200 жилищни, обществени и култови сгради от средновековието и Възраждането дават представа за градоустройството през тези епохи и за самостоятелния, характерен само за гр. Мелник, архитектурен тип мелнишка къща, обособена през първата половина на ХVІІІ век.

Името на Мелник има чисто славянски произход. То идва от старинното славянско има мел – бяла глина, креда, с което се означават скалите, сред които е раз положен градът. На разни места из нашата страна, както и в други славянски земи, със същата дума се означава подобни местности. Така край Гостиля (Оряховски) има място Мела, до Криводол (Врачанско) – Мело, в Радомирско се намират селата Долна и Горна Мелна, край Етрополе тече р. Мелна, а в Странджа има река Мелнишка и в Северозападна България – Бели Мел. По своя произход името на града Мелник е сродно с наименованието на онова старо славянско племе – мелинги, за което се знае, че от VІІІ в. Насам обитавало заедно със своите събратя езеритите или езерците склоновете на планината Тайгет в Пелопонез и че със своето непокорство създавало грижи на Византийската империя през вековете.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 1.04 сек