Национални програми и държавни доктрини на балканските страни

Вид: курсова работа
Прибавен: 2010-02-04
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 15 стр.
Университет: Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”
Цена:
 (37 лв) 35.15 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.85 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (81KB)          Html format .Html (61KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

Балканските страни, международни конфликти на Балканите, финансова криза, социално напрежение на Балканите, антикризисни програми на балканските държави, Българска национална доктрина, съпътстващи доктрини

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

В своята история, но и сега, балканските страни изграждат свои програми и идеологии, които предопределят съдбата им занапред.

Днес, време на конфликти, на икономическа и финансова криза, на дръзки и глобални промени, е много трудно да бъдат еднозначно дефинирани какви точно са интересите на всяка от балканските страни, както и общите интереси на балканския регион. Много е важно под общи интереси да се избегнат клишетата за общо европейско бъдеще в Европейския съюз и НАТО. Това бъдеще е много неясно при съществуващите световни проблеми.

На първо място конфликтът в Косово разделя непримиримо балканските държави. Три от най-важните страни – Сърбия, Гърция и Румъния – твърдо се противопоставят на независимостта на сръбската провинция. Срещу тях се изправят Турция и Албания, а България отказва категорично да заеме страна в спора.

Друг съществуващ проблем е името на Македония. Гърция до този момент категорично отказва да го признае. Сръбската патриаршия отхвърля исканията на македонската архиепископия за независима църква и този проблем вече се пренесе на междудържавно ниво.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.46 сек