Информационна война. Информационно превъзходство

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-03-13
Рейтинг:
4 1 2 3 4 5
(2 гласа)
Дължина: 9 стр.
Университет: ВСУ “ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР”
Специалност: Защита на националната сигурност
Предмет: Основи на анализ по сигурността
Цена:
 (31 лв) 29.45 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.55 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (48KB)          Html format .Html (28KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

информационна война, информационно превъзходство, информационна атака, тероризъм, международно право, защита на националната сигурност

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Същността на понятието “информационна война” е добре изяснена, като редица български учени са дали своя принос в обяснението му. Днес са известни седем различни форми на информационна война, които включват защитата, манипулацията, разрушаването и отказа от информация. Информационните технологии, чиито бум преживяваме днес, освен че променят начина ни на живот, променят и начина на водене на война. Модерните средства за командване и контрол, използването на специални разузнавателни средства, както и на технологии, които само преди десет години са били неизвестни (или неразпространени) безусловно предизвестяват настъпването на революционни промени във военното дело.

Последиците от тези промени са, че днес особена актуалност придобиват както развитието на възможностите за провеждане на информационни операции, така и изследването на собствените системи за устойчивост на информационни атаки. При това новите видове атаки нямат почти нищо общо с известните досега. Така например те могат да се извършват от голямо разстояние, чрез използване на радио- или кабелно-разпределителни компютърни мрежи, без физически да се нарушават държавните граници. Но последствията от тях могат да са същите като при конвенционалните военни действия. Те могат да са разрушаване на военни или граждански системи за управление, причиняване на административно-организационни затруднения, икономически трудности и дори масови безредици сред населението, което все по-силно зависи от информацията в ежедневната си дейност. Основен проблем е, че българското и международно право нямат изградени норми за регулиране на ефектите и последствията от развитието на новите информационни технологии и тяхното използване с престъпни цели.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.44 сек