Управление на вземанията. Управление на кредити за купувачите. Процедурите за банкрут като начин за събиране на вземанията

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2009-10-30
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 13 стр.
Университет: Тракийски университет
Специалност: Предприемачество и иновации
Предмет: Финанси
Цена:
 (35 лв) 33.25 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.75 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (59KB)          Html format .Html (22KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

същност на вземанията, събиране на вземания, кредити, несъстоятелност на фирма, ликвидиране на несъстоятелност, реорганизация (закриване) на фирма, ликвидация, фирмен банкрут

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Вземанията са едни от особените активи в баланса на всяка фирма. От една страна те са продукт на възпроизводствения процес. Поради спецификата на веригата производство-размяна-разпределение-потребление, фирмата често прибягва до търговски кредити, които резултират във възникване на вземания.

Основната част от вземанията на една фирма се формират от стойността на продадените, но все още неплатени стоки и услуги. Това се дължи на времето, необходимо за документооборота и за постъпването на парите по сметката на фирмата-продавач. От друга страна, равнището на вземанията от клиенти зависи от продажбите на стоки и услуги на кредит. Този вид продажби удължават средната продължителност на едно вземане извън времето, необходимо за осъществяване на документооборота между страните по сделката и обслужващите ги банки. Друг вид вземания от клиенти са т.нар. несъбираеми вземания. Те са в много тежко финансово състояние и не могат да се издължат. Всичко това показва, че общият размер на вземанията зависи изключително от търговската политика на фирмата и по-специално от изискванията, които тя предявява при продажби на кредит. Ако тези изисквания са по-строги, по-малко ще бъдат клиентите на кредит. Това означава намаляване на този вид продажби, а от там и на вземанията. Ако фирмата е по-либерална към клиентите получатели на кредит, тогава продажбите се увеличават и размерът на вземанията също се увеличава.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.84 сек