Публичната администрация като наука, дисциплина и практика

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-06-13
Рейтинг:
3.6667 1 2 3 4 5
(3 гласа)
Дължина: 10 стр.
Университет: УНСС
Предмет: Публична администрация
Цена:
 (31 лв) 29.45 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.55 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (43KB)          Html format .Html (27KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

публична администрация, държавна администрация, нива на процеса на администриране, публичност, човешки ресурси, колектив, държавно управление, административни служители

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Разглеждането на публичната администрация като разрез на функции, приложения и резултати, ни дава основа да разберем приложението на държавната администрация. Един от основните проблеми на днешните граждани е непознаването на множеството процеси и механизми на публичната администрация – това е причината, поради която в настоящето понятието бюрокрация има негативни конотации в България – хората обвиняват тромавата организация на институциите без да имат реална представа за дейностите, които се извършват там. Действителна представа за работата на местните администрации и правителството може да се придобие след като се обяснят връзките между политиката и администрацията, което се постига чрез изучаването на публичната администрация. Задълбоченото познаване на науката създава и предпоставки за формирането на квалифицирани кадри в областта на мениджмънта – създават се управленски и организационни умения.

Може би най-значимият резултат от изучаването на публичната администрация като функции и приложение, е получаването на знания за структурата на държавното управление. На практика това означава, че хората разбират какви са правомощията на отделните органи в институциите и осъзнават тяхната отговорност към решаването на проблеми от най-различен характер. Ако този тип подготовка се приложи, поне до известна степен, гражданите биха си спестили досадното обикаляне по различни организации, защото биха имали реална представа към кого точно да се обърнат, за да отправят съответното или искане. Освен това би се решил проблема с проследяването на законосъобразността на дадено решение, което означава, че ще нарасне доверието на хората в институциите, тъй като с възможността за проследяване на осъществените процедури може да се избегне съмнението, че за разрешаването на тяхната индивидуална или колективна потребност не е направено всичко възможно.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.48 сек