Омбудсманът - посредник между местната власт и гражданите

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2009-05-25
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 6 стр.
Специалност: Публична администрация
Цена:
20 лв
 
Пълно резюме: RTF format .Rtf (38KB)          Html format .Html (13KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

омбудсман, местна власт, граждански контрол, публична администрация, граждански права, Европейски парламент, юридически функции, юрисдикция

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Гражданският контрол върху публичната администрация е важен фактор за изграждането и развитието на българското общество като европейско. Възможността за участие на гражданите в общественото управление на републиката са гарантира от Конституцията и от някои основни закони. Голямото значение на гражданския контрол върху администрацията е подчертано и в стратегическите документи за присъединяването на България към Европейския съюз.

Процесите на модернизация оформиха нови отношения между гражданите и институциите на властта, които налагат установяването на посредничество между тях. Така се създава фигурата на омбудсмана.

Идеята за основаване на институцията „омбудсман” беше приета добре в България и всички местни власти се включиха активно в това начинание. Необходимостта и важността от такъв посредник беше осъзната от тях, защото повече от местните администрации виждат в създаването на новата институция само облекчаване на тяхната собствена работа.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.39 сек