Мотивационна регулация на поведението

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-07-14
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 12 стр.
Предмет: Психология
Цена:
 (35 лв) 33.25 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.75 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (44KB)          Html format .Html (26KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

мотивация, мотивационна подсистема, видове подбуди, мотивационни процеси, контрол на поведението, идентификация, мотивационна регулация на поведението, видове потребности

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Мотивацията се отнася до вътрешните, периодично активиращи се причинители на поведението. Мотивираното поведение е целенасочено, организирано е в определена последователност и има произволен характер, т.е. подлежи на съзнателен контрол. Мотивационната регулация на поведението е свързана с изпълнението на няколко функции:

• Подбудителна функция. Най-съществената особеност на мотивацията е способността и да подбужда, да енергетизира поведението. Мотивационните фактори действат като причини именно чрез подбудителната функция.

• Насочваща функция. Мотивираното поведение е ориентирано към овладяването на определени обекти или достигането на определено състояние. Чрез мотивацията от цялото многообразие на външната действителност се отделят само тези обекти, които могат да удовлетворят конкретните нужди на организма. Те придобиват субективна значимост и поведението се ориентира към тях.

• Организираща функция. Мотивираното поведение не е безпорядъчна съвкупност от двигателни актове, а има определена организация и последователност.

Като разглеждаме мотивацията в качеството и на вътрешна причина и основание за поведението трябва да се обърне внимание на това, че за външните наблюдатели не винаги е ясно и възможно да установят действителните основания за извършването на дадена постъпка. Това е постоянен проблем в съдебната практика, където решаващо значение има установяването на мотива за извършеното закононарушение.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.47 сек