Стрес при критични инциденти. Същност. Управление.

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-07-15
Рейтинг:
4.5 1 2 3 4 5
(2 гласа)
Дължина: 20 стр.
Предмет: Психология
Цена:
 (37 лв) 35.15 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.85 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (79KB)          Html format .Html (34KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

стрес при критични инциденти, адаптационен синдром, фази на бедствие, управление на стреса, интервенция на стреса, демобилизация, дифузия, дебрифинг, справяне със стреса, реакция на възбуда, стресор

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Терминът стрес произлиза от латинското название stringere, което означава стягам, затягам. По-късно е започнал да се използва за обозначаване на сила, натиск, напрегнатост, голямо усилие. Стресът става широко обсъждана тема след края на Втората световна война в САЩ. През това време се провеждат множество изследвания, свързани със затруднената адаптация към военната обстановка. Техните данни показват, че фронтовата ситуация може да провокира изразени психични и физиологични промени в човешкия организъм. В инженерните науки терминът стрес се използва, за да се обозначи външна сила, приложена към даден физически обект, която причинява промяна в състоянието на обекта.

В ежедневието, а също в психологията и медицината, често се случва разнообразни състояния да се обозначават като стресови, което не винаги е коректно. Някои изследователи дори изразяват категорично твърдение, че “всичко в живота би могло да се нарече стрес”. В нашето изложение ние ще се спрем предимно върху естеството на понятието стрес и начините за неговото управление.

Доста често понятието стрес се смесва с реакцията на възбуда. Тя представлява набор/съвкупност/ от измерваеми физиологични промени, които улесняват подготовката на тялото за “борба или бягство”. Те подготвят организма за възможните разходи на голямо количество енергия при предстоящата среща със стресора. Степента на реакцията на възбуда зависи от интензивността на дразнителите.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.46 сек