Икономико-статистически анализ на развитието на валутния курс в България за периода 1991 – 2000 г.

Вид: дипломна работа
Прибавен: 2010-09-08
Рейтинг:
0 1 2 3 4 5
(0 гласа)
Дължина: 65 стр.
Предмет: Статистика
Изтегли: Doc format .Doc (3.82MB)     Rar format .Rar (263KB)     Html format .Html (2.05MB)

Ключови думи и изрази:

статистически анализ, валутен пазар, валутен курс, финансов пазар, черни пазари, пазарни фактори, субективно - психологически фактори, тренд, случайни колебания, сезонни колебания, сезонна вълна, сезонен цикъл, сезонна декомпозиция, сезонни индекси, сезонни разлики, циклични колебания, случайни колебания, верижен абсолютен прираст, прираст на постоянна база, среден абсолютен прираст, темп на растеж, темп на прираст, верижни средни величини, логаритмичен модел, инверсен модел, квадратичен модел, кубичен модел, степенен модел, мултипликативен модел, s-крива, експоненциален модел, логистичен модел, модел на нарастването, корелация, автокорелация, динамични редове

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Въведение
Валутните курсове на основните конвертируеми валути са от особена важност за икономиката на една малка държава като нашата. Тези курсове определят динамиката на вноса и износа на страната, по тях се оценява размера на външния ни дълг, от тях зависят цените на редица стоки и от тях се влияят основните икономически играчи на пазара.

Изучаването на валутните курсове е предмет на отделен дял в статистическата наука, наречен икономическа статистика. Смисълът на изследване на динамиката на валутните курсове е практически да се подпомогнат държавните органи и икономическите агенти при прогнозиране състоянието на националната, а и на световната икономика.

Целта на дипломната работа е да се изследва динамиката на валутните курсове USD/BGN и Euro/USD и съставящите ги компоненти за периода 1991-2002 г.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

Време за зареждане: 0.41 сек