Световни системи за сигурност. Развитие на ООН.

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2008-05-26
Рейтинг:
4.5 1 2 3 4 5
(2 гласа)
Дължина: 19 стр.
Университет: Национален военен университет “Васил Левски”
Предмет: Международни и регионални системи за сигурност
Цена:
 (35 лв) 33.25 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.75 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (109KB)          Html format .Html (34KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

ООН, Съвет за сигурност, страни-членки, създаване на ООН, дейност на ООН, цели на ООН, главни органи на ООН, Общо събрание, Икономически и социален съвет, Съвет за попечителство, Международен съд в Хага, Секретариат на ООН

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

ООН е организация на независими държави. Тя не е световно правителство, но предлага механизъм за провеждане на диалог и за разрешаване на разногласия. В нея се работи за постигане на съгласие в практически всички области, представляващи интерес за човешката общност. Обединените нации имат свой собствен флаг, поща и пощенски марки. Шест са официалните езици, които се използват в ООН – арабски, китайски, английски, френски, руски и испански. Всички действия, предприемани от ООН, зависят изцяло от волята и желанието на страните членки. Те ги одобряват, финансират и осъществяват. Ето защо вземането на решения в системата на организацията е сложно и често бавно движение към съгласие, към консенсус. Това е естествено за процес, при който трябва да се има предвид националният интерес и заедно с това световната сигурност. ООН не твори закони, задължителни за държавите. В нея се гради световно обществено мнение. Сключват се договори, конвенции, приемат се декларации за обща линия на поведение. Тази съгласувана политика се провежда от държавите членки или от самата организация. Инструментите на нейната политика са посредничество, изпращане на сили за опазване на мира в конфликтни точки, хуманитарна помощ или помощ за развитие.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.39 сек