Социални аспекти на приватизацията в България

Вид: дипломна работа
Прибавен: 2010-10-05
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 0 стр.
Изтегли: Doc format .Doc (554KB)     Rar format .Rar (95KB)     Html format .Html (538KB)

Ключови думи и изрази:

приватизация, Авиокомпания Балкан, Химко, Агрополихим, Полимери, индустриална приватизация, реституция, Агенция за приватизация, Закон за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Приватизацията е едно от най-интересните явления в икономиката през последните 10 години. Тя е важна част от прехода към пазарна икономика и е широко поле за изследователска дейност. Приватизацията може да се нарече “икономически експеримент”, тъй като в този си широкомащабен вид, в който се извършва от 1990 г. до сега, е непозната за българската икономическа практика. Процесът няма аналог и в страните по света, освен в останалите Източноевропейски държави, които също са в преход. Приватизацията в Източна Европа се извършва в посткомунистически общества, където държавата е притежавала изцяло собствеността. Тази реалност е уникална и прави процеса твърде различен от този, който се извършва в капиталистическите страни, където частната собственост никога не е спирала да бъде основна движеща сила на икономическото развитие. Приватизацията е най-съществената част от структурната реформа, защото именно структурата на собствеността (относителният дял на частния сектор в икономиката) е определяща за икономическото развитие на една страна днес. Оптималната структура на собствеността в държавите от Западна Европа е постигната постепено в продължение на няколко столетия. Проблемите при трансформацията на собствеността в страните от Източна Европа в по-ефективни форми на собственост се усложняват допълнително от това, че тази трансформация трябва да стане в твърде кратък от историческа гледна точка период. В развитите страни приватизация се извършва при необходимост и с определени цели, различни от тези на приватизацията в България. Типичен пример за приватизация в развита икономически държава е провеждането й след одържавяване на губещ бизнес и “изправянето му на крака”. Приватизират се предприятия и с цел поощряване на конкуренцията.

Приватизацията като явление е позната още от древността – при войни и икономически кризи държавната собственост значително се увеличава, особено в отраслите, свързани с оръжейната промишленост. Така става и в Европа през годините на Втората световна война и след нея. В Западните страни се създава силен държавен сектор в икономиката. През 60-те и 70-те години, обаче, там започва процес на постепено възвръщане на позициите на частния сектор, т.е. приватизация.

В България приватизацията е правно уредена чрез Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия, както и чрез множество подзаконови актове.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

Време за зареждане: 0.4 сек