Особености на психологическото развитие на децата с умствена изостаналост

Вид: дипломна работа
Прибавен: 2009-05-13
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 45 стр.
Цена:
 (87 лв) 69.60 лв (нова цена)
  (Спестявате 17.40 лв, 20%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (135KB)          Html format .Html (50KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

психологическо развитие на децата с умствена изостаналост, личностни характеристики, деца с интелектуална недостатъчност, мотивация за игра при деца с интелектуална недостатъчност, трудности в общуването

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Психичното развитие на детето е сложен процес на взаимодействие между неговите вътрешни потребности и външни влияния, непрекъсната връзка на детския организъм и средата, отразени в адаптивните възможности на детето. Нормалната нервна регулация на мозъчните клетки е необходима предпоставка за динамиката на развитието. Физическото и психическото развитие са двете страни на този единен процес, намиращи се в постоянно взаимодействие. Нормалното физическо развитие е важно условие за психическо съзряване. Тази връзка не е механична и може лесно да се открие, както при развитието, така и при отклоненията и при патологичните състояния. През ранното детство може да се установи, че всяко нарушение в хода на физическото развитие се отразява върху психичното в различна степен и обратно – смущенията в психичното развитие дават отражение върху общото състояние.,,Психичното развитие е процес на количествени натрупвания и качествени промени в психиката на човек или животно. Психичното развитие е движение, за което е специфично периодично изменение в равнището на вътрешното (психично) регулиране на поведението или саморегулиране на дейността. Процесът на това развитие като единство и борба на противоположностите има диалектически характер и сложна възрастова периодизация, с пропорции и диспропорции между отделни психични явления, е кръстосано действие на външни и вътрешни фактори, с безсъзнателно или недостатъчно осъзнато копиране и съзнателна адаптация.’’ Г. Мирков и Л. Десев, 1981 г.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.39 сек