Финансови аспекти от приватизацията в България. Сравнителен анализ на приватизационния процес в България и Чехия.

Вид: дипломна работа
Прибавен: 2010-09-16
Рейтинг:
0 1 2 3 4 5
(0 гласа)
Дължина: 123 стр.
Изтегли: Doc format .Doc (1.23MB)     Rar format .Rar (240KB)     Html format .Html (1.57MB)

Ключови думи и изрази:

приватизация, публичен търг, конкурс, борсова приватизация, масова приватизация, държавна собственост, инвестиционни бонове, мениджърски екипи, работническо участие, контрол, надзорен съвет, изпълнителен съвет, Агенция за следприватизационен контрол, сделки, Чехия

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Важна част от периода на преход е процеса на раздържавяване на собствеността. Той може да бъде определен в три основни насоки:
- Реституиране на собствеността, отнета след 1944 г. от собствениците;
- Връщане на селскостопанските земи на наследниците им;
- Разпродаване на държавните активи - приватизация.

Същността на този процес цели да бъде отнета функцията на държавата като монополен собственик и да бъде постигната ефективност на стопанството. За съжаление тези резултати до днес все още не са постигнати. Основните насоки на раздържавяването създадоха значителни проблеми, връщането на земята доведе предимно до нейното разпокъсване (6 млн. парцела) и в голям брой от случаите – до нейното опустяване. Връщането на предприятия на бившите им собственици също не може да бъде характеризирано със съществен принос към развитието им, като също така стана причина или за повторната им продажба, или за ликвидирането им.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

Време за зареждане: 0.74 сек